כתיבה ועריכה: ברכי קרביץ
מי שראתה את הכותרת והחליטה שהיא הולכת לדלג על המאמר הבא שתקום. או בעצם שתשב חזרה ותקרא עד הסוף, כי המאמר הזה מיועד בדיוק בשבילך, כן את, שהאנגלית עושה לך צמרמורת או אולי בחילה, בשילוב פלאשבקים טראומטיים משיעורי האנגלית בכתה י"א כשהמורה 'ליסן גירלס' כמו שקראנו לה, או בשמה המקורי הגב' גולדברג, הושיבה אותך מול רשימת נושאים משמימים וציפתה שפשוט תעשי 'ספיצ" של חמש דקות באנגלית שוטפת נטולות 'מיסטייקס'.
הפעם הראשונה שנתקלת בצורך, היתה ככל הנראה כשהתבקשת לכתוב קורות חיים באנגלית. או אפילו עוד קודם במהלך חיפוש העבודה, כשההצעות נכתבו בזו אחר זו, כמובן באנגלית, ואת נאבקת בנסיון לפענח מהם ה'סקילס' הנדרשים ומה ה'אקספיריאנס' הרצוי.
מסתבר שאם את כבר כאן אז צלחת איכשהו את החלק ההוא של הבנת הצעות העבודה (טוב שיש חברות דוברות..) ושלחת קורות חיים מדהימים משלך (שאין לך מושג מה כתוב בהם) וברוך השם פה, במשרד, והכל טוב. הטרמינולוגיה שלך התרחבה ו'פריזנטיישן' או 'רואדמאפ' נשמעות לך כמו עברית, את 'מדבגת' או 'מקמפלת' על בסיס יומי ועדיין, לנהל שיחה באנגלית נשמע לך כמו משהו מופקע לחלוטין.
ומה לעשות, בעבודה כמו שלנו הלקוח הבא יכול להיות מארצות הברית, שיתוף הפעולה שאת מקדמת הוא בחברה בינלאומית והיכולת לכתוב מייל באנגלית נהיתה דרישת סף.
ולא, אל תשלחו אותי ל'גוגל טרנסלייט' כי המשפט שאקבל יראה בערך כמו "אנחנו מזמין אתה לראות זה מתי פנוי אפשר".
בקיצור, אין מי שלא הגיעה למסקנה שידיעת האנגלית חשובה, או ליתר דיוק הכרחית היום לעבודה. ואם עוד לא הגעת לתובנה כנראה שאת לא נמצאת מספיק זמן 'בחוץ'.
מרגע זה אוכלוסיית העובדות נחלקת לשתיים, אלו שהתנפלו על המשימה בצפייה אדוקה בסרטוני הדרכה לרכישת שפה, קורסים של ברליץ או של מורות פרטיות, שיחות טלפון לבנות דודות נשכחות מבורו-פארק ופותחות כל שיחה ב'פליז' או 'אי דונט בליב איט'.
ויש את כל השאר. שפשוט התייאשו מראש, כי מה הסיכוי שבגיל עשרים וארבע אלמד מה שלא הצלחתי כשראשי היה צלול יותר בגיל שמונה עשרה?
בדיוק בשבילכן, המיואשות, או בגישה החיובית יותר, המאותגרות המחליטות ברגע זה שהן ממש, אבל ממש רוצות לשפר את האנגלית ויהי מה, החלטתי לקבץ עבורכן-
כמה טיפים מהמומחים לתחום:
- חמש דקות ביום. צמודות לפעילות מסוימת, כדוגמת בדרך חזור מהעבודה, אחרי ארוחת הערב, לפני הקפה של הלילה, לא באמת משנה, תמצאי לך את הזמן המתאים ושבי חמש דקות על שיפור האנגלית. מה לעשות בחמשת הדקות הללו. זה כבר ענין לסעיף הבא.
- יש היום מגוון רחב של שיעורי אנגלית קצרצרים, יש אונליין, יש שיעורים להאזנה, יש שירים רבים באנגלית שנחמד לתרגם ולהבין ויש את אלו שדווקא יתחברו יותר לקריאה, תמצאי לך ספר שאת מכירה בעברית ואוהבת ותנסי לקרוא אותו באנגלית, אני יכולה להתחייב לך שהחל מהעמוד החמישי תרגישי בשינוי. האתגר הגדול הוא להגיע לעמוד החמישי…
- דיבור הוא המפתח, לכן עבודת צוות יכולה לסייע מאד. פרטנרית שבעניין ותסכים לגמגם איתך בצוותא מידי פעם יכולה מאד לקדם את המטרה.
- רכישת שפה היא מיומנות, מיומנות מתפתחת כמו שריר. מי שעוסקת קצת בספורט (חשוב!) בטוח מכירה את הכאבים המופיעים כשעובדים על שריר חדש ומאמצים אותו, הכאב הבריא הזה של אחרי השיעור מראה לך שהשריר מתחזק.
טוב, ההקבלה ברורה, לא? בכל זאת מדובר על הגאונות של הסמינר שעובדות בהי-טק, אז תבינו, זה קשה בהתחלה, אבל ככל שמתחילים לרוץ עם האנגלית המיומנות מתפתחת והיכולות עולות.
- חשוב לזכור: השפה המדוברת ביותר בעולם היא אנגלית עילגת. לא תידרשי לדיבור שוטף ומדוייק אלא להסביר את עצמך ולהבין את מי שמולך (ברוב המקרים גם הוא מדבר אנגלית עילגת כשפה שניה).
שמעת פעם אמריקאי מנסה לדבר בעברית? הם לא מתביישים לטעות, ואת אכן מבינה את מה שהם אומרים, למרות השגיאות. זו אחת התובנות הכי חשובות שרכשתי לעצמי בדרך – אל תהיי פרפקציוניסטית בדרך לרכישת שפה חדשה, כי זו הדרך הטובה ביותר להגיע לייאוש.
קחי בחשבון שלא תביני עד הסוף אלא בערך… תוודאי שוב שהבנת נכון באנגלית העילגת שלך, ושימי לב איך לאט לאט את מבינה מהר יותר.
אבל אם תצפי מעצמך לפתוח את הפה רק כש"תדעי לדבר!" אז כנראה תמשיכי לשתוק 🙂
- ובשביל לעשות את הצעד הראשון פתחנו את הפורום הזה ואת התרגול של כתיבת אנגלית חמש דקות ביום, מוזמנת לעשות יחד איתנו!
ולא יכולתי לסיים בלי:
“You Don’t Have To Be Great To Start, But You Have To Start To Be Great.” (Zig Ziglar)
גילוי נאות- הכותבת הינה בוגרת הקבצה ב' באנגלית, הדוברת היום אנגלית (כמעט) ברמת שפת אם.